
 

Adjustment for Extended Visitation – Number of Visitation Nights to be Counted in 
the Calculation (IC-CO-01-13)  

Child Support Guidelines, N.D. Admin. Code § 75-02-04.1-08.1 

Question: When calculating the extended visitation adjustment in cases in which extended 
visitation applies, should the total number of visitation nights be counted in the calculation or 
only the number of visitation nights which are associated with an extended visitation 
threshold? 

Answer: The total number of visitation nights are to be counted when calculating the 
extended visitation adjustment in applicable cases. Pursuant to N.D. Admin. Code § 75-02-
04.1-08.1(1), extended visitation is defined as visitation between an obligor and a child living 
with an obligee scheduled by court order to exceed 60 of 90 consecutive nights or an 
annual total of 164 nights (i.e., the extended visitation thresholds). 

The formula for calculating the extended visitation adjustment in applicable cases is set forth 
in N.D. Admin. Code § 75-02-04.1-08.1(2). In part, the formula provides that for each child, it 
is necessary to "multiply the number of that child's visitation nights times .32 and subtract 
the resulting amount from three hundred sixty-five." (emphasis added) 

Although not explicitly stated, the above-referenced language implies that the total number 
of visitation nights are to be counted in the calculation rather than only the number of 
visitation nights associated with an extended visitation threshold. For example, if a court 
order provides for summer visitation which exceeds 60 of 90 consecutive nights, thus 
meeting an extended visitation threshold, plus other specified weekend and holiday 
visitation periods, the total number of visitation nights (summer, weekend, and holiday) are 
to be counted, not merely the number of nights associated with summer visitation. 
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